skip to Main Content

De auto-immuunziekten lupus (SLE), Antifosfolipiden syndroom (APS), sclerodermie en MCTD hebben algemene overlappende symptomen, zoals extreme vermoeidheid, gewrichts- en spierklachten en meestal een verhoogd ANA/ANF-factor. Bij deze ziekten kunnen ook het Antifosfolipiden syndroom (APS), het fenomeen van Raynaud en het secundair Sjögren syndroom secundair voorkomen. Door specifieke symptomen en verder onderzoek kan een diagnose gesteld worden.

SLE

Systemische Lupus Erythematodes (SLE) Hoe is het om te leven met SLE? Bekijk hier het filmportret van Janneke. Het ziektebeeld SLE is een complexe aandoening

Huidlupus

Lupus is een auto-immuunziekte, dat wil zeggen een ontregeling van het eigen afweersysteem, waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert.

Sclerodermie

Hoe is het om te leven met sclerodermie? Bekijk hier het filmportret van Willem. Willem vertelt hoe hij zijn diagnose een plek heeft gegeven in het dagelijks leven.

MCTD

MCTD is een zeldzame systemische auto-immuunziekte. Ons afweersysteem (= immuunsysteem) beschermt ons tegen lichaamsvreemde indringers.

APS

Het antifosfolipiden syndroom (APS) Het antifosfolipiden syndroom is een auto-immuun ziekte en kenmerkt zich door bepaalde afwijkende bloedtests in combinatie met verhoogde bloedstolling.

Sjögren Syndroom

Secundair Sjögren Syndroom Het syndroom van Sjögren kan secundair voorkomen naast andere auto-immuunziekten, zoals (S)LE en MCTD. Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte.

Fenomeen van Raynaud

Wij spreken van het Fenomeen van Raynaud bij het plotseling optreden van verkleuringen van vingers en/of tenen bij blootstelling aan kou of bij emotie.