Nationale vereniging voor mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD
Open menu

de CBG collegedag

Nederland is het land van de polder en de compromissen, bij de patiëntenvereniging is het niet anders. Er moet altijd een keuze gemaakt worden tussen welke evenementen we wel aandacht geven en  welke evenementen we helaas moeten laten schieten. Wekelijks passeren prachtig initiatief onze agenda. Voor woensdag 13 juni kon ik als belangenbehartiger naar de Eular in Amsterdam of naar de CBG collegedag. Omdat de Eular er de rest van de week ook was, heb ik gekozen voor het college ter beoordeling van geneesmiddelen met de spannende titel “kansen voor innovatie ”

Een grotere zaal dan het congres van de NVLE en een hartelijk welkomstwoord van de directeur. Een indrukwekkende visie op de komst van het EMA (Europees medicijnen agentschap) en een blik op de toekomst die dat voor Nederland gaat brengen met alle nieuwe netwerken in het vooruitzicht.

Bij het onderwerp ” disruptieve innovatie “kon ik mij in eerste instantie niet zo heel veel voorstellen, maar de titel futurist die de spreker Christiaan Kromme er achter had gezet maakte mij behoorlijk nieuwsgierig. Het is een andere manier van denken en netwerken benaderen vanuit het perspectief van de groeiende vooruitgang. Tip Google zijn naam want het is niet alleen een weergaloos spreker met prachtige animaties op de achtergrond, maar ook een interessant denker.

Dat de komst van de EMA veel stof doet opwaaien in medicijn want blijkt wel uit het feit dat ook de spreker na de korte koffiepauze-Jan Schellekens internist medisch oncoloog en klinisch farmacoloog, zijn lezing en visie hieraan gegeven heeft. Ook het patiëntenperspectief was niet vergeten Marleen Katee sprak op persoonlijke titel over haar ervaringen als Europees participerend patiënt en als voorzitter van de PSC patiënten groep. Het geheel werd luchtig afgesloten met een collegetour waarbij de dagvoorzitter Tom van het hek in gesprek ging met Ton De Boer. TNT gekscherend.

Ruimte voor een goede lunch, de gasten van het recente NVLE congres in de Jaarbeurs zullen ongetwijfeld goede gedachten hebben bij de lunch die geserveerd werd en dat was vandaag niet anders. Maar ook ontzettend veel ruimte om te netwerken. Want ik ga natuurlijk wel met een missie naar dit soort evenementen.

Uiteindelijk dienen jullie belangen als lid van onze vereniging zo goed mogelijk gewaarborgd te worden en een mooie lunch is meegenomen, maar goede contacten worden nog veel meer gewaardeerd.

Om een drukke dag nog meer cachet te geven waren er in de middag workshops met thema’s als medicijnprijzen en magistrale bereiding, wat mag wel en wat mag niet versnelde beschikbaarheid van geneesmiddelen door keten samenwerking of biomarker gedreven registratie.

Ik mocht mij vandaag gelukkig prijzen dat de voertaal Nederlands was en ondanks de soms lastige materie was het over het algemeen goed te volgen en kon ik zelfs als patiëntenorganisatie hier en daar wat input geven.

Kortom voor onze vereniging was het een vruchtbaar bezoek aan de Domstad waar ik een goede bodem heb gelegd voor verdere besprekingen met betrekking tot vertegenwoordiging van patiëntenperspectief in de farmacie.

Een klusje wat mij goed ligt, maar waar ik altijd gedreven versterking kan gebruiken. Dus lijkt het u ook iets om-in eerste instantie samen met een van onze bestuursleden-dit soort congressen te bezoeken neem dan eens contact op via de e-mail [email protected]

De rest van de week loop ik rond op de Eular en ben voornemens om daar ook een stukje over te schrijven.

Sander Otter-bestuurslid NVLE